Økologisk svinekød er et klart alternativ til konventionelt svinekød fordi økologisk svineproduktion med adgang til ude arealer og grovfoder er markant anderledes. Med en markedsandel på kun 1 % har økologisk svineproduktion et stort udviklingspotentiale.
Forbrugernes forventning om et naturligt produkt betyder at et ophør med kastrering af hangrise vil give nye markedsføringsmuligheder.
Pilotstudier viser, imidlertid, at andelen af økologisk producerede hangrise med ornelugt er så stor at det er en væsentligste barriere for en markedsbaseret vækst i økologisk svineproduktion. I dette projekt udvikler vi et helhedsorienteret management koncept for fremtidens økologiske svineproduktion uden kastrering. Projektet leverer et koncept med et dokumenteret lavt niveau afhangrise med et for højt niveau af skatole og androstenon i spækket og dermed en minimal risiko forornelugt.
Risikoen for ornelugt kan reduceres ved fodring med de rigtige fodermidler i den rettefodersammensætning. De bedste fodringsrationer udvælges ud fra deres evne til minimering afornelugt og vurderes kritisk for konsekvenser for produktivitet, miljøbelastning og grisenesmodstandskraft mod smitte. Herefter kombineres de bedste foderstrategier med de mest effektive ogornelugtsminimerende valg af: vægt ved indsættelse fra friland, gruppestørrelse oggrupperingsmetode og slagtevægt. De samlede konsekvenser for økonomien og arbejdsglædendemonstreres overfor økologiske landmænd og borgere.